دارو و مکمل

ویتامینهای محلول در آب ماهی

ویتامین های محلول در اب ماهی

در این مبحث به بررسی ویتامینهای محلول در آب در ماهی میپردازیم. و اطلاعاتی درباره کاربرد هرکدام و عوارض کمبود و …را بررسی خواهیم کرد.

کاربرد ویتامینهای محلول در آب ماهی

ویتامین های محلول در آب ۱۰ نوع هستند. این ویتامین ها در آب حل میشوند و هر روز از طریق تغذیه جذب بدن میشوند. بدن ماهی سعی میکند سطح مناسبی از هرکدام از ویتامین های محلول در آب را حفظ کند. تا در مواقع اضطراری از آنها استفاده کند.

در ادامه به بررسی نقش هرکدام از این ویتامینهای محلول در آب و عوارض ناشی از آنها و مقدار مورد نیاز برای بدن ماهی خواهیم پرداخت.

بررسی تیامین از ویتامینهای محلول در آب ماهی

نقش:

▪تیامین موجب افزایش سوخت و ساز کربوهیدرات و چربی ها میشود.

▪وجود تیامین در فرایند های هضم ، تولید مثل و فعالیتهای سیستم عصبی مرکزی و محیطی لازم است.

▪باعث افزایش سوخت و ساز گلوکز در سلول ها میشود و هرچه سوخت و ساز گلوکز بالاتر برود. انرژی هم در بدن ماهی بیشتر تولید میشود.

عوارض های ناشی از کمبود تیامین در پرورش ماهی:

▪کاهش اشتها و رشد

▪اختلال در فرایند کربوهیدرات ها و اختلالات عصبی

▪گرفتگی عضلات

▪خونریزی زیرپوستی

▪ فلجی و تشنج

▪ناپایداری و عدم تعادل در بدن

▪مرگ و میر

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهی

مقادیر مورد نیاز تیامین در پرورش ماهی:

▪این ویتامین برای ماهی قزل آلای رنگین کمان ۱۲_۱۰ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) ضروری است.

▪برای کپور ۳_۲ میلی گرم (به ازای هر کیلو گرم وزن بدن) نیاز است.

منابع حاوی تیامین:

▪نخود خشک شده

▪لوبیا

▪مخمر

ریبوفلاوین

نقش:

ریبوفلاوین در کوانزیمهای بافتی ، منو نوکلئوتید ، فولادین آرمین دی نوکلئوتید وجود دارد.

▪در کوانزیم های بسیاری از آنزیم ها ازجمله گلوتاتیون ، ردوکتاز و دی آمینو اکسیدان وجود دارد. که وجود این آنزیم ها برای تجزیه پیرووات ، اسید های چرب و اسید های امینه و تبدیل تریپتوفان به اسید نیکوتینیک ضروری میباشد.

عوارض های ناشی از کمبود ریبوفلاوین در پرورش ماهی:

▪کاهش اشتها و رشد

▪کمبود ریبوفلاوین باعث مروارید آب چشم میشود.

▪به وجود آمدن رگ های خونی در قرنیه چشم و خونریزی چشم

▪ناپایداری و نداشتن تعادل

▪ترس از نور

▪تجمع رنگدانه تیره در بافتها

▪انقباض یا فشردگی شکم

▪کم خونی

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهی

مقادیر مورد نیاز ریبوفلاوین در پرورش ماهی:

▪در ماهی قزل آلای رنگین کمان ۳۰_۲۰میلی گرم ضروری است. (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)

▪برای ماهی کپور ۱۰_۷میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)

منابع حاوی ویتامین ریبوفلاوین:

▪کبد و کلیه پستانداران

▪شیر و تخم مرغ

▪سویا

▪مخمر

▪بادام زمینی

بررسی پیریدوکسین از ویتامینهای محلول در آب در پرورش ماهی

نقش:

▪وجود این ویتامین در بسیاری از واکنشهای آنزیمی ، متابولیسم اسیدهای آمینه و اسیدهای چرب ، سنتز سروتونین ، پورفیرین ضروری است.

عوارض های ناشی از کمبود پیریدوکسین در پرورش ماهی:

▪اختلالات عصبی

▪تشنج

▪حساسیت شدید به تحریکات و اتفاق های محیط خارجی

▪تعادل و ناپایداری

▪خم شدگی سرپوش ابششی ماهی

▪کم خونی

▪تنفس سریع با دهان

▪کاهش اشتها در ماهی

▪گرفتگی حفره پریتونئال

▪سفت و سخت شدن سریع جسد پس ازمرگ

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهی

مقادیر مورد نیاز پیریدوکسین در پرورش ماهی:

▪ برای قزل آلای رنگین کمان ۱۵_۱۰ میلی گرم ( به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) است.

▪ کپور ۱۰_۵ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) است.

منابع حاوی ویتامین پیریدوکسین:

▪ غلات

▪زرده تخم مرغ

▪بافتهای غده ای وکبد

اسیدپانتوتنیک

نقش:

▪نقش مهمی را در راههای متابولیسمی عمومی ایفا می کند.

▪ در اکسیداسیون و سنتز اسیدهای چرب ، کلسترول وفسفولیپیدها، انتقال انرژی فسفات، اکسیداسیون پیروات دخیل است.

عوارض های ناشی از کمبود اسید پانتوتنیک:

▪چماقی شدن شکل آبششها

▪زخم و نکروز

▪سستی و تنبلی و کاهش رشد

▪ترشح اکسودایی یا انعقادی ابششها

اسیدپانتوتنیک
اسیدپانتوتنیک

مقادیر مورد نیاز اسید پانتوتنیک در پرورش ماهی:

▪برای ماهی قزل آلا ۵۰_۴۰میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) نیاز است.

▪در ماهی کپور ۴۰_۳۰ میلی گرم (به ازای یک کیلوگرم وزن بدن)

منابع حاوی اسید پانتوتنیک:

▪سبوس غلات و مخمر

▪کبد و طحال

▪گوشت ماهی

▪ریه

بررسی نیاسین از ویتامینهای محلول در آب در پرورش ماهی

نقش:

▪ به شکل نیکوتینامید یک جزء ترکیبی ضروری از دو آنزیم نیکوتینامید آدنین دی نوکلئوتید و نیکوتینامید آدنین دی نوکلئوتید فسفات است.

▪دو آنزیم به عنوان دهنده و گیرنده هیدروژن در آزاد کردن انرژی از هر ۳ ماده مغذی انرژی زا=(کربوهیدرات ، چربی ، پروتئین) نقش دارد.

عوارضهای ناشی از کمبود نیاسین در پرورش ماهی: نیاسین ، در مقایسه با سایر ویتامینها کمتر مصرف میشود. و علائم ناشی از کمبود آن به آهستگی ظاهر میشود. به طوری که عوارض ناشی از کمبود B3 بین ۵۰_۴۰ روز ظاهر میشود.

نیاسین
نیاسین

▪کاهش رشد و اشتها
▪تیره شدن رنگ پوست
▪وجود زخم هایی در کولین
▪حرکات نامنظم
▪ورم معده و کولون
▪گرفتگی عضله
▪کمبود B3 باعث آفتاب سوختگی ماهیانی میشود ، که در مکان های باز و استخر های کم عمق زندگی میکنند میشود.
▪خونریزی زیر پوستی

مقادیر مورد نیاز نیاسین در پرورش ماهی:


▪مقدار مورد نیاز برای ماهی قزل آلای رنگین کمان ۱۵۰۱۲۰ میلی گرم( به ازای هر کیلوگرم وزن بدن ) است.

▪ برای کپور ۵۰۳۰ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) است.

منابع تامین کننده نیاسین:

▪مخمر

▪کبد و کلیه

▪شیر و تخم مرغ

بیوتین

نقش:

▪در بسیاری از واکنشهای کربوکسیلاسیون و دکربوکسیلاسیون اختصاصی حامل دی اکسید کربن می باشد.


▪ برای بیوسنتز اسیدهای چرب با زنجیر طولانی و پورین ضروری است.


▪ در متابولیسم اسیدهای چرب با زنجیره های کربنی به تعداد فرد نقش بسزایی دارد.


▪تنظیم گلوکز خون

▪در کارکرد صحیح غشای سلولی نیز دخالت دارد.

عوارضهای ناشی از کمبود بیوتین:

▪ اختلالات پوستی


▪دیستروفی عضلانی


زخم کولون


فقدان اشتها


تشنج های ناگهانی


▪گلبول های قرمز در اثر کمبود این ویتامین قطعه قطعه میشود.


▪ بیماری لعاب آبی در اثر کمبود بیوتین در قزل آلای جویباری

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهی

مقادیر میزان مصرف بیوتین در پرورش ماهی:


▪برای قزل آلای رنگین کمان ۵_۱ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) مورد نیاز است.

▪در کپور ۱۵_۱ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) ضروری است.

منابع حاوی بیوتین:

▪کبد

▪مخمر

▪بافتهای غده ای

▪محصولات لبنی

▪زرده تخم مدغ

اسید فولیک

نقش:

▪وجود این ویتامین برای شکل گیری گلبولهای قرمزخون ضروری است.


▪ اسیدفولیک در مکانیسمهای انتقال تک کربنه مانند متابولیسم اسیدهای آمینه و بیوسنتز پورینها و پیریمیدینها دخیل است.

عوارضهای ناشی از کمبود اسیدفولیک:

▪ کاهش رشد


▪بی اشتهایی و بی حالی


▪کم خونی


▪شکنندگی باله ها


▪تجمع رنگدانه تیره در پوست


▪آنفارکتوس طحال

مقادیر مورد نیاز اسیدفولیک در پرورش ماهی:

▪مقدار مورد نیاز برای ماهی ۱۰_۵ میلی گرم (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن) است.

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهیویتامینهای محلول در آب ماهی

منابع حاوی اسیدفولیک:

▪مخمر

▪سبزیجات تازه

▪کبد و کلیه

▪بافتهای غده ای ، بافتها و احشای ماهی

B12

نقش:

▪کوبالامین حاوی کبالت و اسید فولیک است که در خونسازی نقش دارد.


▪وجود آن برای بلوغ و رشد طبیعی گلبولهای قرمز ضروری است.


▪در ساخت ترکیبات: بازسازی دی ان ای ، متابولیسم طبیعی کلسترول و سنتز پورین و پیریمیدین حضور آن ضروری است.

▪عامل رشد

عوارضهای ناشی از کمبود B12:

▪کاهش اشتها و رشد


▪ناتوانی در هضم غذا


▪تیرگی رنگ پوست


▪کم خونی

ویتامینهای محلول در آب ماهی
ویتامینهای محلول در آب ماهی

مقادیر مورد نیاز B12 در پرورش ماهی:


▪مقدار مورد نیاز برای ماهی ۱۵_۲ میلی گرم( به ازای هر کیلوگرم وزن ماهی) است.

منابع حاوی B12:

▪گوشت خرچنگ

▪احشای ماهی

▪کبد و کلیه

▪بافتهای غده ای

▪ ضایعات کشتارگاهی و محصولات جانبی مربوط به طیور

اسید اسکوربیک=ویتامین C

نقش:

▪توانایی سنتزکردن استرگلوکورونیک روده را ندارند.

▪افزایش سوخت و ساز تیروزین

▪تبدیل هیدروکسی پرولین به پرولین

▪در برابر گرما و هوا از بین می رود.

▪در سنتز پروکلاژن ضروری

▪تبدیل غضروف به استخوان

▪در بلوغ گلبول های قرمز تاثیر زیادی دارد.

اسید اسکوربیک
اسید اسکوربیک

عوارضهای ناشی از کمبود اسید آسکوربیک:

▪موجب آسیب بافت براژنی

▪خونریزی

▪تغییرات در ساختمان غضروفی

▪افزایش حجم غده فوق کلیوی

کم خونی

مقادیر مورد نیاز اسیدآسکوربیک در پرورش ماهی:

▪برای قزل آلای رنگین کمان ۱۵۰-۱۰۰ میلی گرم (به ازای هرکیلوگرم وزن بدن)

▪برای کپور ۵۰-۳۰ میلی گرم (به ازای هرکیلوگرم وزن بدن)

منابع حاوی اسید آسکوربیک:

▪مرکبات

▪کلم

▪کبد و کلیه

▪حشرات تازه

▪تمشک

▪گوشت ماهی

اینوزیتول(B8)

نقش:

▪جزو ساختمان بافتهای زنده

▪بخشی از ترکیب اینوزیتول فسفو گلیسیریدها

▪ جلوگیری از تجمع کلسترول

▪موثر در حفظ عملکرد چربی و دارای خواص لیپوتروپیکی

عوارضهای ناشی از کمبود اینوزیتول:

▪کاهش رشد

▪افزایش زمان تخلیه معده

▪تنگی نفس

▪کبود شدن رنگ

▪بزرگ شدن معده

اینوزیتول(B8)
اینوزیتول(B8)

مقادیر مورد نیاز اینوزیتول در پرورش ماهی:

▪برای هردو نوع ماهی قزل آلا و کپور ۴۰۰_۲۰۰۰ میلی گرم به ازای هرکیلوگرم وزن بدن)

منابع حاوی اینوزیتول:

▪گندم و نخود خشک شده

▪مغز

▪قلب

▪بافتهای غده ای

کولین(B4)

نقش:

▪منبع گروه های متیل

▪موثر در واکنشهای ترانس متیلاسیون

▪به عنوان فسفا تبدیل کولین ، نقش مهمی در ساختار غشاء های طبیعی دارد.

▪به عنوان استیل کولین در انتقال دهنده های عصبی تاثیر دارد.

▪کولین به عنوان یک عامل لیپوتروپیک=(موجب تجزیه چربی در بدن) و عامل ضدخونریزی وجودش رسیدن به رشد و ضریب تبدیل غذایی صحیح و مناسب ضروری و لازم است.

کولین(B4) کولین(B4)

عوارضهای ناشی از کمبود کولین در پرورش ماهی:

▪کاهش رشد و کاهش

▪ناتوانی در هضم غذا

▪مختل شدن فرایند چربی ها

▪خونریزی در کبد و کلیه

▪افزایش زمان تخلیه معده

مقادیر مورد نیاز کولین در پرورش ماهی:

▪قزل آلای رنگین کمان ۸۰۰_۶۰۰ میلی گرم نیاز دارد. (به ازای هر کیلوگرم وزن بدن)

کپور ۶۰۰_۵۰۰ میلی گرم لازم دارد. (به ازای هرکیلوگرم وزن بدن)

منابع حاوی کولین:

▪جوانه گندم

▪ بافت های مغز و قلب

[ ویتامین های محلول در آب را برای پرورش ماهی خود با بهترین کیفیت و قیمت مناسب میتوانید از سایت آژنو با پرداخت آنلاین خریداری کنید. ]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *