ماهی

ماهیان پرورشی در کشور

ماهی پرورشی در کشور

در این مبحث به بررسی انواع ماهیان پرورشی در کشور خواهیم پرداخت. و اطلاعاتی درباره شرایط زندگی ، رشد ، ویژگی و… را بررسی میکنیم.

معرفی انواع ماهیان پرورشی در کشور

ماهیان پرورشی در کشور به ۲ دسته تقسیم میشوند:

گرمابی

سردآبی

*در این مبحث ویژگی ها ، تفاوت ها و شباهت های این دو دسته ماهیان پرورشی در کشور را بررسی میکنیم:

شباهت های ماهیان سردآبی و گرمابی از ماهیان پرورشی در کشور:

▪بدن دوکی شکل

▪اغلب دارای فلس=(پولک)

▪داشتن اندام های حرکتی( باله های شنا)

▪تنفس توسط آبشش

▪تنفس از اکسیژن محلول در آب

▪داشتن کیسه شنا

▪دارای خط حسی جانبی در پهلوها

▪گوش خارجی ندارند.

▪بینی داخلی ندارند.

▪رشدِ کم مغز

▪تولیدمثل از طریق:تخم ریزی و لقاح خارجی در آب

بررسی ماهیان گرمابی از ماهیان پرورشی در کشور

*مهمترین ویژگی این دسته از ماهیان زندگی کردن در شرایط گرما است.

  • بررسی ویژگی های فیزیکی آبی که ماهیان گرمابی به آن نیاز دارند:

■دما:

▪در دمای بالای ۱۸درجه سانتی گراد زندگی میکنند.

▪بهترین شرایط دمایی برای رشد و تولیدمثل:۲۸_۲۵ درجه سانتیگراد

▪اگر ماهی در دمای بالاتر از ۳۳ درجه قرار گیرد ، خفه میشود.

▪اگر ماهی در دمای کمتر از ۸ درجه سانتیگراد قرار گیرد ، به خواب زمستانی میرود.

ماهیان پرورشی در کشور
ماهیان پرورشی در کشور

مقدار شفافیت آب:

▪آب هایی که بسیار شفاف هستند ، بدون میکرو ارگانیس=(میکروب موجود زنده) های لازم برای رشد ماهی ها است.

▪آب های کدر که دارای میکروارگانیسم هستند ، باعث رشد ماهی ها میشود.

  • بررسی ویژگی های شیمیایی آبی که ماهیان گرمابی به آن نیاز دارند:

تولید اکسیژن موجود در آب ماهیان پرورشی درکشور از ۳ منبع اصلی:

▪تامین اکسیژن ازطریق عملیات مکانیکی=(دستگاه هواده باعث ورود اکسیژن از هوای محیط به آب میشود.)

▪ورود اکسیژن هوا از راه ایجاد امواج در لایه های سطحی آب

تولید اکسیژن از طریق عمل فتوسنتز گیاهان موجود در آب

شیوه های مختلف پرورش ماهیان گرمابی:

پرورش ماهی از لحاظ تفاوت در سن یا اندازه ماهی که به ۳ مرحله تقسیم میشود:

▪تولید و پرورش لارو تا بچه ماهی نورس

▪تولید و پرورش بچه ماهی نورس تا بچه ماهی به وزن ۲۰_۱۰ گرم

▪پرورش ماهیان بازاری

پرورش ماهی از لحاظ ترکیب و گونه:

امکان دارد بصورت:

▪۱ گونه

▪۲ گونه

▪چند گونه

*اغلب به دلیل افزایش بازدهی در استخر یا مزرعه پرورش ماهی از روش چند گونه استفاده میکنند.

از لحاظ تفاوت در تراکم کشت استخر ها

گسترده و غیر متراکم: با استفاده از تولیدات طبیعی آب و عدم استفاده از غذای سنتی

نیمه متراکم: در پرورش نیمه متراکم۹۰_۶۰ درصد غذای ماهی از طریق کود دهی و غذای طبیعی تامین میشود ، و برای بقیه از غذای دست ساز استفاده میکنند.

متراکم : در این شیوه ۶۰_۵۰ درصد غذای ماهی از طریق کود دهی و غذای طبیعی و بقیه از غذای دست ساز است.

بصورت فوق متراکم: این روش برای ماهیان با ارزش اقتصادی بالا مثل ماهی قزل‌آلا است.

معرفی ماهیان خاویار

ماهیان خاویار که در زبان فارسی به آن( تاس ماهیان ) میگویند.

▪پر کالری و انرژی زا

▪دارای ۲۷ گونه زیر گونه میباشد.

▪۵ گونه آن در دریای خزر زندگی میکند. این دریا ۹۳٪ ذخایر ماهی های خاویار را دارد.

تاس ماهیان به ۲ دسته تقسیم میشوند: آسپینسر ، هوسوها

در ادامه ویژگی های هر دسته را معرفی میکنیم.

آسپینسر

دارای۶گونه است:

قره برون:

▪به دلیل ویژگی ظاهری اش به آن قره برون=(بینی سیاه) میگویند.

▪بهترین نوع خاویار

▪رنگ گوشت آن سفید و میزان کمتر چربی نسبت به سایر گونه ها

▪طعم بسیار خوشمزه

▪رنگ این نوع خاویار:در طیف رنگی(زرد طلایی تا قهوه ای تیره)

▪تغذیه آن از طریق شکار کردن ماهی های دیگر است. و هنگام بالغ شدن علاوه بر ماهی از کرم تنان و خرچنگ ها هم استفاده میکند.

ماهی قره برون ماهیان پرورشی در کشور
ماهی قره برون ماهیان پرورشی در کشور

چالباش:

▪به دلیل گودی رو سرش به آن چالباش=(سر چال دار ) میگویند.

▪به گونه قره برون شباهت زیادی دارد.

▪رنگ گوشت این نوع زرد تر و مزه اش نسبت به نوع قره برون ضعیف تر است.

ماهی چالباش
ماهی چالباش

شیپ:

▪نام این نوع از نام لاتین آن گرفته شده است.

▪شبیه به قره برون

▪قابل پرورش نبودن (به دلایل اقتصادی)

▪ریز و کوچک بودن دانه های خاویار نسبت به ۲ گونه قره برون چالباش

▪این گونه از خاویار مهاجر است

▪برای تخم ریزی معمولا به ایران می آید ، و در رودخانه های آبریز دریای خزر تخم گذاری میکند.

▪در سن ۱۴_۱۰ سالگی بالغ و در این سن تخم ریزی میکند.

▪ حداکثر عمر ۳۰ سال

▪تعداد کمی از این گونه وجود دارد.

▪سبک وزن

▪طول آن بیشتر از ۱ متر است.

ماهی شیپ
ماهی شیپ

ازون برون:

▪به دلیل ویژگی ظاهری اش به آن ازون برون=(دماغ دراز) میگویند.

▪این نوع پرورشی نیست.

خاویار آن دارای ریز و لذیذ است.

▪برای تولید خاویار ۱۲_۶ سال لازم دارد.

▪طیف رنگی (خاکستری روشن تا خاکستری تیره و بعضی وقتها هم مشکی)میباشد.

▪دارای رتبه اخر به دلیل(تخم ریزتر و ارزانتر)

ماهی اوزون برون
ماهی اوزون برون

استوروژن:

▪این گونه مخصوص کشور چین است.

▪تولید خاویار آن به ۸_۵ سال نیاز دارد.

ماهی استوروژن
ماهی استوروژن

بری از دسته آسپینسر ماهیان خاویار:

▪نام این ماهی از نام لاتین آن گرفته شده است.

▪برای تولید خاویار این نوع ۵ سال لازم دارد.

▪طیف رنگی(خاکستری تیره تا مشکی)

▪مناسب پرورش به دلیل(زمان کم مورد نیاز)

▪ویژگی ظاهری اش شبیه به گونه چالباش میباشد و تفاوت بری در(دارای پوزه کوتاه ، دارای تیغه های آبششی بادزنی ، عمیق بودن بریدگی لب پایین) است.

▪طول آن ۲ متر

▪وزن ۲۰۰_۵۶ کیلوگرم

▪حداکثر سن ۶۰ سال

▪نیمه مهاجر

هوسوها

بلوگا

▪در ایران به نام فیل ماهی شناخته شده است.

▪درشت ترین ، گرانترین ، کمیاب ترین نوع خاویار را دارد.

▪برای تولید خاویار به ۱۲ سال وقت نیاز دارد.

▪طیف رنگی(خاکستری روشن تا خاکستری تیره و گاهی هم مشکی است.)

▪۱۷_۱۰ سالگی بالغ و شروع به تخم گذاری میکند.

▪پس از هربار تخم گذاری ، ۲ سال بعد از آن باز هم شروع به تخم گذاری میکند.

▪حداکثر عمر آن ۸۰ سال

▪وزن ۱ تن

▪طول حدود ۶ متر

▪۱۵_۱۰ ٪ وزن این ماهی مربوط به وزن خاویار است.

▪جزو ماهیان شکارچی

▪از چند ماهگی شروع به شکار میکند.

▪ از انواع ماهی ها تغذیه میکند.

▪۹۰٪ از ماهیان دریای خزر برای تخم ریزی به رودخانه ولگا=(در روسیه) مهاجرت میکند.

خاویار این نوع ماهی را بر اساس اندازه نامگذاری میکنند: اگر اندازه ی دانه های خاویار کوچکتر از ۵ میلیمتر باشد ، به آن بلوگا میگویند. و اگر از ۲/۵ میلیمتر بزرگتر باشد رویال نامیده میشود.

بلوگا از ماهیان پرورشی در کشور
بلوگا از ماهیان پرورشی در کشور

کالوگا

▪دقیقا شبیه به بلوگا با این تفاوت که ظاهرش شبیه به آستراها میباشد.

▪در چین وجود دارد.

استرالیا یکی دیگر از انواع ماهی های خاویار

▪یکی از انواع کوچک ماهیان خاویار است.

▪زندگی در آب شیرین

▪شبیه به گونه شیپ از خانواده آسیپنسر است.

▪تفاوت او با شیپ:دارای بریدگی در وسط لب پایینی

▪دارای سبیلک های رشته دار و برجستگی های استخوان جانبی

▪معمولا طول آن ۵۰_۳۴ سانتی متر است و گاهی هم به ۱۲۵ سانتی متر می رسند.

▪وزن معمول آن ۸_۶ کیلوگرم است و گاهی به ۱۶ کیلوگرم میرسد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *