درموضوع انواع خوراک ماهیان سردآبی جهت ماهی پرورشی و خوراک زیستگاه طبیعی آن نمونه های مختلفی وجود دارد.
در ادامه درباره این موضوع مطالبی مفید برایتان ارائه نموده ، که امیدواریم برایتان مفید واقع گردد.
دو دسته ی اصلی خوراک ماهی سردآبی
در کلیات موضوع دو دسته اصلی خوراک ماهی سردآبی وجود دارد که شامل :
خوراک تَر
این نوع خوراک یکی از انواع خوراک ماهیان سردآبی است که در محل مزرعه متناسب با نیاز تولید میشود. به همین سبب نیازی به انبارداری نداشته و همچنین از خشککن نیز استفاده نمیشود.
این امر باعث شده رطوبت این نوع خوراک بالاتر از ۲۰ درصد باشد.
پیش از این ضایعات کشتارگاهی بهصورت خام و یا نیمپز بهعنوان یکی از اصلیترین منابع این نوع خوراک بهکار میرفته است.
که بهدلیل گسترش آلودگی این نوع خوراک ماهیان سردآبی ممنوع اعلام شده است.
از سویی دیگر این نوع خوراک ضریب تبدیل بیش از ۲ دارد که درمقایسه با خوراک خشک جذابیت کمتری برای تولیدکنندگان دارد.
خوراک خشک
این نوع خوراک ماهیان سردآبی ، عموماً دارای رطوبت ۸ تا ۱۲ درصدی است که در کارخانجات صنعتی تحت نظارت دقیق تولید میشوند.
ضریب تبدیل این خوراکها بسته به کیفیت مواد اولیه و روش تولید مابین ۰/۸ تا ۲ متغیر است.
انواع روشهای تولید خوراک خشک ماهیان سردآبی
•آشنایی با روش تولید خوراک پلت پرس

این روش شباهت زیادی با تهیه خوراک برای طیور داشته و ماشینآلات خط تولید بهجز مواردی اندک یکسان هستند. ازجمله این تغییرات میتوان به تفاوت در سیستم کاندیشنر خط اشاره نمود.
کاندیشنر دستگاهی است جهت فراوری مواد اولیه در فشار بالا و تحت تاثیر بخار آب در دمایی مشخص.
این سیستم باعث افزایش توان هضم مواد توسط ماهیان و کاهش آلودگیها شده که درنتیجه راندمان سیستم افزایش خواهد یافت.
در ادامه پروسه، مواد اولیه تحت فشار از سوراخهای قالب توسط دستگاه پلت عبور داده میشوند. و پس از انجام فرایندهای پایانی محصول نهایی آماده مصرف در مزرعه خواهد بود.
خوراک پلت ، یکی از انواع خوراک ماهیان سردآبی است. اما امروزه با تکنولوژی جدید خوراک باکیفیت تر از این نوع تولید میشود.
• آشنایی با روش تولید خوراک اکستروژن
طی فرایند اکستروژن مواد اولیه تحت تاثیر دمای بالا و فشار و با اعمال نیروی مکانیکی در یک سطح رطوبت خاص فراوری میشوند.
در این فرایند مواد با اعمال فشار مکانیکی (۶MPa) و حرارت و رطوبت پخته و اکسترود میشوند.
و در پایان بهدلیل کاهش ناگهانی فشار افزایش حجم پیدا کرده و ساختاری متخلخل به خود میگیرند.
این خصوصیت امکان ساخت خوراک با چگالیهای مختلف را برای مصرف در صنعت آبزی پروری فراهم میآورد.
مزایای خوراک اکسترودشده در انواع خوراک ماهیان سردآبی

– تبدیل کامل نشاسته موجود در خوراک به نشاسته ژلاتینی. نشاسته ژلاتینیشده دارای ظرفیت جذب آب بالاتری است. و همچنین قابلیت هضم تا٪۹۰ بهبود مییابد.
– ضریب تبدیل در خوراک اکسترود شده مابین ۰/۸ تا ۱/۱ بسته به کیفیت مواد اولیه و سایر فاکتورهای تولید متغیر میباشد.
– این خوراک ساختاری متخلخل داشته که باعث بهبود شناوری و پایداری در آب میگردد.
کاهش آلودگی آب و جلوگیری از هدر رفتن خوراک از مزایای ساختار متخلخل است.
– افزایش قابلیت هضم پروتئین و حداقل تخریب حرارتی مواد مغذی
– کاهش عوامل آلرژیک و ضدتغذیهای ازقبیل بازدارنده تریپسین و کیموتریپسین و فیتوهماگلوتینین (لسیتن) اوره آز تا ۸۵ درصد
– افزایش قابلیت هضم روغن و افزایش خوش خوراکی محصول اکسترود شده ، به نسبت انواع دیگر خوراک ماهیان سردآبی .
– کاهش توکسینهای موجود (مانند برخی توکسینهای قارچی، گلیکوزید قلیاها، آلرژنها). و فاکتورهای ضدتغذیهای غیرفعال و میکروارگانیسمهای مضر و افزایش راندمان فرایند استریل کردن.
– انعطافپذیری جهت تولید محصولات متفاوتی با شکلهای هندسی مختلف. این اشکال در تغذیه آبزیان مختلف مزیتهایی نسبت به یکدیگر دارند.
– افزایش ظرفیت حمل روغن تا ۳۵ درصد به سبب بافت متخلخل که این امر امکان تهیه خوراک با سطوح انرژی متفاوت را فراهم میآورد.
موضوع * انواع خوراک ماهیان سردآبی * را خدمتتان ارائه نمودیم. امیدواریم برایتان مفید واقع گردد.
جهت تهیه و خرید خوراک ماهی قزل آلا از طریق آژنو مراجعه کنید.