مرگ ناگهانی جانداران آبزی پرورشی علی الخصوص ماهی به دلایل مختلفی رخ میدهد. یکی از این دلایل کمبود اکسیژن موجود در استخر پرورشی است.
مرگ جانداران آبزی پرورشی
گاهی اوقات به دلیل مشکلات کیفیت آب ، بیماری های عفونی ، تجمع ارگانیسم های مضر به علاوه استفاده نادرست از مواد شیمیایی مرگ ناگهانی جانداران آبزی علی الخصوص ماهی در استخرهای مزرعه اتفاق می افتد.
در برخی موارد ، تلفات ممکن است به اندازه ای باشد که بر تعادل جمعیت ماهی تأثیر بگذارد. برای ارزیابی تعادل جمعیت ماهی پس از مرگ و میر ماهی ها بایستی با دامپزشک مربوط جهت ارائه اطلاعات و راهنمایی مشورت کنید.

تاثیر اکسیژن در مرگ ناگهانی ماهی
بیشترین علت مرگ ماهی در استخرهای مزرعه ، کمبود میزان اکسیژن موجود است. اکسیژن کم می تواند نتیجه (۲) اتفاق جداگانه در حوضچه ها باشد.
دلایل کاهش اکسیژن استخرهای پرورش ماهی :
▪اولین دلیل کاهش ساده اکسیژن است که بطور معمول از تیرماه تا شهریورماه به علت افزایش دمای آب رخ میدهد. مرگ ناشی از سطوح پایین اکسیژن محلول ناشی از فرآیندهای بیولوژیکی طبیعی است.
از دلایل کاهش میزان اکسیژن میتوان به شکوفایی متراکم پلانکتون ها ، کاهش اکسیژن گیاه ، افزایش دمای زیاد ، نابودی جلبک ها و گیاهان ، میزان تغذیه زیاد ، کود به علاوه فاضلاب اشاره کرد.
▪پدیده دیگر موثر در کاهش اکسیژن و در نتیجه مرگ ناگهانی ماهی پس از بارانهای شدید و سرد در اواخر بهار تا اوایل پاییز که دمای هوا به طور ناگهانی کاهش مییابد ، رخ دهد.
دقت کنید ، در طول روزهای گرم استخر لایههای دمایی را به عنوان طبقهبندی ایجاد میکند. لایه آب سطحی در معرض نور خورشید قرار میگیرد و به سرعت گرم میشود. وزن این لایه گرم کمتر از آب خنک زیرین است ، بنابراین این لایه ها با هم مخلوط نمی شوند.
در واقع ، لایه های سطحی حاوی سطوح بالایی از اکسیژن تولید شده توسط فیتوپلانکتون ها هستند. لایههای پایینی خنکتر از لایههای سطحی و منابع اکسیژن آنها جدا میشوند. بنابراین سطح اکسیژن در طول زمان به دلیل فرآیندهای بیولوژیکی طبیعی کاهش می یابد.
هنگامی که باران شدید و سرد وارد استخر می شود یا زمانی که بادهای شدید مداوم وجود دارد ، (۲) لایه آب را با هم مخلوط می کند.
هنگامی که این اتفاق می افتد ، سطح اکسیژن در کل استخر ممکن است به حدی کاهش یابد که سبب مرگ ناگهانی ماهی ها گردد.

نقش (ph) در مرگ ناگهانی ماهی
اکثر ماهیهای موجود در آب اسیدی برخوردار از قلیاییت بالا و سختی کم علی الخصوص شرایط استرسی همچون فصل تخمریزی به علاوه تغییرات دمایی بخصوص در اواخر فصل زمستان بیشتر دچار بیماری میشوند.
در این آب ها بطور روزانه برخی از ماهی ها دچار ضایعات به علاوه مرگ و میر میشوند. در اینصورت شما بایستی اقدام به ارزیابی میزان (ph) آب به منظور بکارگیری یا عدم بکارگیری از آهک کنید.
آهک پاشی سبب افزایش مواد معدنی موجود در آب و در نتیجه کاهش میزان استرس جانداران آبزی علی الخصوص ماهی ها میشود.

بروز بیماری های مختلف
بروز بیماری های عفونی به علاوه انگل ها جزو مشکلات رایج در استخرهای آبزی پروری است.
تراکم بیش از حد ماهی ها ، تغذیه نامناسب و سطح کیفی پایین آب نیز سبب افزایش بروز بیماری و انگل های مختلف در استخرهای آبزی پروری میشود.
استرس ناشی از جابجایی به علاوه حمل و نقل ممکن است باعث مرگ ناگهانی ماهی در طی (۲) هفته پس از ذخیره سازی استخرهای جدید شود.
دقت کنید ، در صورتیکه قصد ذخیره سازی ماهی بیشتر از میزان (۱۵۰_۱۰۰) هکتار را دارید. بایستی اقدام به بکارگیری ترفندهای مدیریتی و برنامه ریزی صحیح جهت جلوگیری از مرگ و میر به علاوه تلفات کنید.

ارزیابی عوامل مهم پس از مرگ آبزیان
دقت کنید ، پس از مرگ ناگهانی جانداران آبزی پرورشی علی الخصوص ماهی ها بایستی اقدام به ارزیابی برخی از موارد قابل توجه کنید.
این موارد امکان دارد سبب آگاهی شما از علت مرگ ماهی و پیشگیری از تلفات بعدی گردد.
این موارد مهم شامل گونه ماهی تلف شده ، سایز آن ، تعداد ماهی های تلف شده ، تاریخ و ساعات ، میزان هکتار استخر ، میانگین عمق استخر ، تعداد جمعیت ماهی های موجود در استخر موردنظر به علاوه میزان شفافیت آب میباشد.