پرورش جوجه, ضدعفونی کننده

ضدعفونی مرغداری ها

ضدعفونی مرغداری ها

در این مبحث به بررسی و توضیح ضدعفونی مرغداری ها خواهیم پرداخت. و اطلاعاتی درباره نحوه ضدعفونی و تک تک مراحل را به ترتیب بررسی میکنیم.

ضرورت ضدعفونی مرغداری ها

نزدیک شدن به فصل بهار ، دیگر زمان تمیز و ضدعفونی مرغداری ها پس از فصل زمستان است. تمیز و ضدعفونی کردن ، برای اینکه که بخواهید گله یا پرندگان جدیدی را به مرغداری بیاورید ضرورت دارد.

برای پیشگیری از بیماری مارک=(فلجی مرغ) ، مایکوپلاسما=(عفونت تنفسی) ویروس های تنفسی ، اشریشیا کلی E.coli=(نوعی باکتری) ، کنه ها و مهمتر از همه پیشگیری از سالمونلا انتریتیدیس SE=(نوعی مسمومیت غذایی) به ویژه در مرغ های تخم گذار است. ضدعفونی کردن مرغداری بسیار مهم و ضرورت دارد.

سالمونلا انتریتیدیس مخصوصا در مرغ های تخم گذار میتواند در مجرای روده جوجه بدون اینکه باعث ایجاد علائم یا بیماری اشکاری شود ، بماند. و اینگونه امکان دارد موجب حمله به سایر بافت های بدن شود. و از طریقی راه خود را به دستگاه تناسلی و تخمدان پیدا کند و خود تخمک را آلوده کند.

به منظور پیشگیری از بیماری سالمونلا انتریتیدیس و سایر خطرات بهداشتی: خشکشویی کامل ، شستشو و ضدعفونی مرغداری پس از هر گله یا حداقل یک بار در سال انجام شود. 

تمیز و ضدعفونی کردن موفق و صحیح کار سختی است و نیاز به تکمیل انجام دادن چندین مرحله متوالی است.  هر مرحله به تنهایی اهمیت زیادی دارد ، پرش از یک مرحله یا انجام یک کار ناقص در هر مرحله ، باعث تمیز و ضدعفونی کردن کامل نمیشود.
با خارج کردن همه پرندگان از مرغداری ، به همراه تمام تجهیزاتی که می‌توان آنها را در مکانی دیگر تمیز کرد ، مانند دانخوری و آبخوری شروع کنید.

خشکشویی از مراحل اولیه ضدعفونی مرغداری ها

▪خشکشویی گرد و غبار و سایر آلودگی روی سقف ها ، وسایل روشنایی دیوارها ، قفس ها یا جعبه های لانه ، پنکه ها ، ورودی های هوا و…را تمیز کنید. خوراک ها را از فیدر ها=(سیستم تغذیه طیور) بردارید ، کود و گردوغبار و آلودگی ها را از روی تخته ها خراش دهید و تمیز کنید.

▪به بستر میتوانید توده کمپوست=(بقایای گیاهی و حیوانی زباله های شهزی یا لجن فاضلاب است که پوسیده است.) اضافه کنید.

▪کف را جارو کنید ، فیلتر را تمیز کنید چون گرد و غبار ریز ممکن است فیلتر را مسدود کند.

خشک شویی مرغداری
خشک شویی مرغداری

تمیز کردن بصورت مرطوب


▪قبل از استفاده از آب برای تمیز کردن ، برق ساختمان را خاموش کنید.

▪تمیز کردن مرطوب در سه مرحله (خیساندن ، شستشو و آبکشی)انجام می شود. 

▪آب گرم نسبت به آب سرد عملکرد بهتری در عبور از مواد آلی دارد. 

▪می توانید از یک شوینده خنثی ارزان قیمت مانند صابون ظرفشویی استفاده کنید.

در ادامه به تعریف و بررسی هرکدام از مراحل تمیز کردن میپردازیم.

خیساندن:


▪نواحی شدیداً خاکی را کاملاً خیس کنید.

▪برای خیس کردن کامل تمام سطوح از یک سمپاش کم فشار استفاده کنید.

▪ آنقدر خیس کنید که کثیفی و کود موجود در مرغداری نرم شود ، تا جایی که به راحتی پاک شود.

شستشو:

▪تمام سطوح ساختمان( به ویژه طاقچه ها، خرپاهای سقف) و هر سطحی که ممکن است کثیفی و گردوغبار درآن وجود داشته باشد ، باید تمیز شود.

▪محلول شستشو می تواند یک شوینده خنثی(ph:۶_۸) یا یک شوینده قلیایی (phبالای ۸) باشد.

▪ یک قلیایی کم مثل( جوش شیرین) و قلیایی های متوسط ​​شامل (آمونیاک خانگی، بوراکس و تری سدیم فسفات) است. قلیایی های قوی عبارتند از (کربنات سدیم ، سودا سوزآور). 

▪محلول شستشو را در آب داغ(۱۶۰_ درجه F) یا داغتر مخلوط کنید.

▪ در صورت بلعیده شدن این محلول های شستشو ، قوی ترین آنها باعث (سوختگی و آسیب های داخلی) می شوند.


آبکشی:

▪یک سمپاش فشار بالا برای این مرحله خوب است ، اما شستشوی دستی با یک برس تقریبا سفت یکی از بهترین راه‌ها برای اطمینان از تمیز کردن کامل است.

 ▪به صورت دستی بررسی کنید تا مطمئن شوید که تمام خاک و کود را از تمام سطوح پاک کردید.

 ▪مطمئن شوید که قطعات الکتریکی را با دقت تمیز می کنید.

▪ ممکن است مجبور شوید صفحات پوشش را بردارید و آن نواحی را جاروبرقی بکشید.

▪اگر سطوح فلزی با رسوب آب سخت دارید ، باید از مواد شوینده اسیدی روی آن سطوح استفاده کنید تا رسوب را از بین ببرید.

▪ شوینده اسیدی(شامل اسید به عنوان جزء اصلی) که در حل کردن رسوبات معدنی (رسوبات کلسیم و منیزیم) یا رسوبات آب سخت از سطوح تجهیزات استفاده می شود.

▪ دو گروه اصلی از شوینده های اسیدی عبارتند از: غیر آلی=(فسفات ، هیدروکلرید اسید ، هیدروژن ) و آلی = (سرکه ، اسید سیتریک).

تمیز کردن بصورت مرطوب
تمیز کردن بصورت مرطوب

شستشوی نهایی

▪برای حذف هر گونه باقیمانده مضر و ساختمانی بدون لک ، شستشوی نهایی بلافاصله پس از آبکشی توصیه می شود.

 ▪گودال و چاله ها را پاک کنید ، زیرا می توانند به سرعت به محل پرورش بیماری سالمونلا انتریتیدیس تبدیل شوند.

خشک کردن

▪ داخل ساختمان را کاملاً با هوا خشک کنید.

▪اگر ضد عفونی ساختمان سریعا پس از شستشو امکان پذیر نیست ، تمام پنجره ها و منافذ تهویه را باز کنید. 

▪در صورت وجود از فن دمنده استفاده کنید ، آفتاب هم به فرآیند خشک کردن کمک می کند.

تعمیرات

▪اگر ساختمان مرغداری نیاز به تعمیرات دارد ، قبل از مرحله ضدعفونی این تعمیرات را انجام دهید.

▪هرگونه سوراخ موجود در داخل و خارج ساختمان مرغداری را برای جلوگیری از ورود جوندگان ببندید.

▪مقداری از فوم اسپری عایق را داخل سوراخ بپاشید و بعد پشم فولادی ریز دسته بندی کنید و داخل سوراخ قرار دهید و روی آن اسپری بپاشید.

تعمیرات
تعمیرات

نحوه ضدعفونی مرغداری ها

ضدعفونی‌کننده‌ها را باید فقط پس از تمیز کردن کامل ساختمان و تجهیزات سریعاً پس از شستشو استفاده کرد.

 ضدعفونی کننده ها را می توان بصورت: اسپری ، آئروسل=(هواپخش) یا بخور استفاده کرد.

▪ برای مرغداری های کوچک ، استفاده از سمپاش ساده ترین روش است.

▪ انواع ضدعفونی‌کننده‌هایی که معمولا مورد استفاده قرار می‌گیرند: (ترکیبات فنولی ) ، (ید یا یدوفورها) ، (ترکیبات کلر) (ترکیب آمونیوم چهارتایی) و (ترکیبات اکسید کننده) .

ضدعفونی مرغداری ها
ضدعفونی مرغداری ها

دستورالعمل استفاده از مواد ضدعفونی

▪طبق دستورالعمل های سازنده این مواد ضدعفونی را با سایر مواد مخلوط و رقیق کنید.

▪برای مخلوط کردن و رقیق کردن: به میزان یک گالن مواد ضدعفونی رقیق شده در هر ۲۰۰_۱۵۰ فوت مربع از سطح استفاده شود. 

▪برای ضدعفونی کامل تر: آبکش ها و فیدرها را در (۱ قاشق غذاخوری ترکیبات کلردار به ازای هر گالن آب جوش) خیس کنید.