دام

زایش گاو

زایش گاو

در هنگام زایش گاو ، امکان دارد اختلالاتی همچون دیستوشی رخ دهد. جهت آگاهی از نحوه برخورد با آن این مطلب را مطالعه بفرمائید.

کاهش بروز دیستوشی در زایش گاو

بطور کل ، دیستوشی(سخت زایی) در (۱۵_۱۰)٪ اولین بارداری تلیسه ها و در (۵_۳)٪ گاوهای بالغ اتفاق می افتد.

در صورتیکه قادر به درمان دیستوشی نمیباشید ، میتوانید با بکارگیری مدیریت صحیح در فصل تولیدمثل و در طول بارداری سبب کاهش میزان بروز این اختلال شوید.

شرایط بدنی مناسب گاو

گاوها و تلیسه ها بایستی قبل از زایش خود دارای شرایط بدنی مناسبی باشند. منظور از تلیسه ، گوساله های ماده با سن (۱۵_۱۳) ماهگی که به بلوغ جنسی میرسند و برای اولین بار باردار میشوند.

البته دقت کنید ، وجود چربی بیش از حد در بدن آنان در قبل از زایمان سبب رسوب و ذخیره چربی اضافه در پستان و در نهایت منجر به تولید میزان کمی از شیر میگردد.

ذخیره بیش از حد معمول چربی در لگن امکان دارد سبب دیستوشی(سخت زایی) میشود.

اما شرایط مناسب بدن سبب تسهیل زایمان ، میزان مناسب تولید شیر و برگشت سریع به چرخه فحلی(میل شدید جنسی) در گاوهای گوشتی میگردد.

شرایط مناسب ، شرایطی متعادل میان وجود بیش از حد چربی که سبب دیستوشی به علاوه وجود میزان کمی از چربی که سبب آنستروس(عدم تمایل گاو به فحلی) میباشد.

زایش گاو
زایش گاو

امکانات موردنیاز زایش حیوان دامی گاو

اکثر گله ها به امکانات ، تجهیزات و ابزارآلات تخصصی جهت زایمان نیاز دارند.

دقت کنید عواملی همچون وضعیت آب و هوایی ، اختلاف های جغرافیایی و تجارب محلی بیانگر میزان امکانات مورد نیاز و مراقبت های گوساله در پس از زایمان است.

در کل ، مکان زایمان بایستی دارای ویژگی هایی همچون تمیز و فاقد آلودگی ، خشک و به دور از رطوبت و فاقد شرایط استرس زای ناشی از تغییر آب و هوایی باشد.

زایمان در مکانی تمیز و فاقد آلودگی سبب کاهش بروز اختلالاتی در گوساله همچون تجمع عوامل بیماری زا ، بیماری اسهال و مرگ و میر آن میشود.

زایش گاو
زایش گاو

زایمان

دقت کنید شما بایستی گاو را به منظور آگاهی از زمان دقیق زایش ، نیاز مراقبت و همیاری به گاو بررسی کنید.

زایش گاو به (۳) مرحله ذیل تقسیم میگردد :

مرحله اول :

▪مرحله اول ، با انقباضات ماهیچه های موجود در رحم و گشادی دهانه رحم شروع میشود. سپس پس از مدت زمان معمول (۴_۱) ساعت با ورود آمنیون(داخلی ترین لایه جفت) به علاوه بخشی از جنین به درون استخوان واژن به اتمام میرسد.

مرحله دوم :

▪مرحله دوم با انقباضات شکمی به علت وجود جنین در دهانه واژن شروع میشود. و پس از مدت زمان نُرمال (۴_۱) ساعت با خروج جنین از دهانه واژن به پایان میرسد.

نکته : در صورتیکه شرایط جنین طبیعی باشد ، زایمان گاو بایستی در مدت زمان کمتر از (۳) ساعت به اتمام برسد. دقت کنید اگر زایش گاو در مدت زمان (۱) ساعت فاقد پیشرفت و ارتقاء بود ، امکان دارد گاو به کمک و همیاری آگاهانه شما نیاز داشته باشد. علت اختلال در زایمان دخالت و کمک رسانی نامناسب به علاوه استرس میباشد.

مرحله سوم :

▪مرحله اخر شامل خروج غشای جنینی و استارت گردش رحم است. دقت کنید ، غشای جنینی بطور معمول در مدت زمان (۱۲) ساعت پس از زایمان بیرون می آید.

بطور معمول زایش دارای سختی و دشواری هم برای گاو و هم جنین میباشد.

زایش گاو
زایش گاو

عوامل ذیل بر میزان دشواری زایمان تاثیر میگذارند :

▪نژاد

▪سن

▪چگونگی استخوان لگن

▪ژنتیک پدر

▪مدت زمان بارداری

▪جنس

▪سایز

▪شرایط جنین

دقت کنید ، برخی از این موارد موثر بر درجه سختی زایمان گاو به نحوه مدیریت پرورش دهنده بستگی دارد.

بروز دیستوشی در هنگام زایش گاو

در صورت بروز دیستوشی در زایمان بایستی به گاو جهت حفظ بقای عمر آن و جنین بصورت آگاهانه یاری برسانید.

جهت کمک رسانی و همیاری آگاهانه بایستی از چیستی اختلال آگاه باشید و همچنین دارای امکانات لازم و مناسب باشید. دقت کنید ، درنگ و تعویق در کمک رسانی امکان دارد سبب آسیب رسانی به علاوه مرگ و میر جنین و همچنین گاو شود.

قبل از کمک رسانی بایستی بطور دقیق از جایگاه جنین آگاه شوید. و در صورت وجود موارد غیر طبیعی اقدام به اصلاح آن ها کنید.

به عنوان مثال :

در صورتیکه ساق پای جنین بزرگ است و قادر به عبور از دهانه واژن نمی باشد. میتوانید از سزارین و سایر جراحی ها استفاده کنید.

بروز دیستوشی در هنگام زایش گاو
بروز دیستوشی در هنگام زایش گاو

مدیریت پس از زایش گاو

مکان های آلوده ، پُر جمعیت یا دارای شرایط آب و هوایی نامناسب و سرد سبب تضعیف مقاوت بدن گوساله در برابر عوامل بیماری زا ، بروز بیماری و حتی مرگ و میر نیز میشود.

جهت مدیریت صحیح گاو و گوساله بایستی دارای مکانی تمیز و به دور از آلودگی ، میزان مناسب مواد غذایی مورد نیاز و رعایت دقیق بهداشت جهت جلوگیری از ورم پستان و کاهش میزان شیردهی باشند.

منظور از انتقال غیرفعال ایمنی در گوساله چیست؟

سطح ایمنی گوساله با تغذیه از شیر آغوز(اولین شیر پستان) افزایش پیدا میکند.

گوساله در ابتدای زندگی دارای سیستمی ایمنی ضعیف است. بنابراین پیشگیری از بروز بیماری آن به چگونگی و میزان دستیابی به ایمنی غیرفعال بستگی دارد.

ایمونوگلوبین(مواد قوی کننده سیستم ایمنی) به علاوه لنفوسیت ها(گلبول سفید خون) موجود در شیر آغوز قادر به جذب مستقیم از روده به خون گوساله ، جهت تقویت ایمنی آن است.

این جذب در (۸_۶) ساعت ابتدایی زندگی گوساله رخ میدهد و پس از این مدت زمان جذب به مرور کاهش پیدا میکند. بنابراین مصرف شیر آغوز دارای سطح کیفی بالا و به میزان مناسب جهت تقویت ایمنی گوساله از طریق انتقال غیر فعال از اهمیت بسزایی برخوردار است.

دقت کنید گوساله هایی که دارای انتقال غیر فعال ایمنی ناموفق از طریق مصرف مناسب و با کیفیت آغوز میباشند به احتمال زیاد در هنگام شیرگیری دچار بیماری خواهند شد.

مدیریت پس از زایش گاو
مدیریت پس از زایش گاو