کربوهیدرات در تغذیه آبزیان ،از پایه های خوراک محسوب میگردد. به طوری که فراوانی و یا کمبود آن باعث آسیب دیدن و عوارض در آبزیان میشود.
انواع کربوهیدرات های قابل مصرف آبزیان
کربوهیدراتهای قابل دسترس برای آبزیان پرورشی عبارتند از:
قندها، نشاسته، دکسترین، گلیکوژن و … نشاسته به عنوان عمدهترین کربوهیدرات مصرفی در جیره غذایی آبزیان میباشد.
که به صورت خام ضریب تبدیل تقریباً پایین در دستگاه گوارش ماهیان پرورشی ومیگو دارد.
افزایش ضریب هضمی با فرآوری نشاسته
اگر نشاسته تا حد ژلاتینه شدن، حرارت بخار آب و فشار ببیند ضریب هضمی آن تا حد قابل قبولی افزایش خواهد یافت.
در ضمن نشاسته در تهیه غذای پلت به عنوان یک بایندر (اتصال دهنده) مهم به کار میرود.
اگر کربوهیدراتهای قابل دسترس برای آبزیان فرآوری بشوند، میتوان به مقدار قابل ملاحظهای در جیره آبزیان پرورشی استفاده نمود.
حداکثر استفاده از کربوهیدراتهای قابل دسترس برای قزلآلا ۱۷-۱۵%، کپور معمولی ۳۲-۲۸% و میگو ۱۸-۱۴% میباشد.
محدودیت مصرف کربوهیدرات در تغذیه آبزیان
۱ – در بدن ماهیان هورمون انسولین به اندازه کافی موجود نمیباشد.
بعد از متابولیسم، اکثر کربوهیدراتها تبدیل به منوساکاریدهایی از قبیل گلوکز و فروکتوز شده و وارد چرخه انرژی میشوند.
لذا با کمبود هورمون انسولین در بدن، برخی اختلالات متابولیسمی صورت میگیرد.
از قبیل انباشتگی گلوکز در خون (دیابت)، کاهش رشد، افت راندمان تغذیهای بروز میکنند.
۲ – مصرف بیش از حد مجاز کربوهیدرات در تغذیه آبزیان باعث میشود که :
سرعت عبوری غذا در دستگاه گوارش ماهیان و دیگر آبزیان پرورشی افزایش یافته و حرکت غذا در روده تسریع شود.
و چون فرصت هضم وجذب مواد مغذی از قبیل پروتئینها و لیپیدها کم میباشد. و باعث اختلالات گوارشی از قبیل کمبود اسیدهای چرب ضروری و اسید آمینههای ضروری میشوند.
مصرف انرژی در ماهی و سختپوستان
از اهمیت وجود کربوهیدرات در تغذیه آبزیان در بالا بصورت کامل مطالب ارائه شد. اما همانند همه گونههای جانوری، در ماهی و سخت پوستان نیز غذا باید انرژی مورد نیاز برای حداقل فعالیت و رشد ، و زادآوری را تأمین کند.
مصرف کربوهیدرات در تغذیه ماهی
این دسته از موجودات خونسرد هستند. و نیازمند صرف انرژی برای نگهداری دمای بدن در درجه حرارت خاصی متفاوت با درجه حرارت محیط خارج نیستند.
مصرف کربوهیدرات در تغذیه سخت پوستان :
دفع نیتروژن اضافی در ماهی وسخت پوستان نیاز به انرژی کمتری دارد. و آمونیاک که ماده اصلی حاصل از تجزیه پروتئینها میباشد.
در این حیوانات از طریق آبششها به محیط رها میشود. در حالیکه حیوانات خونگرم خشکی برای تبدیل نیتروژن به موادی با سمیت کمتر نیاز به انرژی دارند.
همچنین ماهیان جهت حرکت و مکانیابی نیاز به انرژی کمتری دارند.
موضوع استفاده * کربوهیدرات در تغذیه آبزیان * برای آگاهی و افزایش اطلاعات کاربردی شما عزیزان ارائه شد. امیدورایم برایتان مفید واقع شده باشد.