در این مطلب میخواهیم که دربارهی ضدعفونی کندو و قاب مطالبی را ارائه می دهیم .
اگر ما بخوایم غذا بخوریم یا به یه نوزاد غذا بدهیم حتما دستایمان را می شوریم. پوکه ها و کندو، محل نگهداری غذا و نوزادان زنبوران است.
خیلی خوب است که ما در زمستان و زمان سبک بودن کارها، پوکه ها و جعبه ها را ضدعفونی کنیم و با این کار از خیلی مشکلات جلوگیری کنیم.
چند عامل برای ضد عفونی کندو
از چند عامل برای ضدعفونی می توان استفاده کرد:
۱ – آفتاب : (خیلی خیلی مهم است. اگه کندوهایمان در جایی که آفتاب وجود داشته باشد قرار دهیم، تا حد زیادی از بیماری ها جلوگیری کردیم. نوزما و کنه آکاراپیس وودی با گذاشتن کندوها در آفتاب تا حد زیادی کنترل می شوند.)
۲ – گرما : (برای ضدعفونی کردن جعبه ها بسیار مناسب است.)
۳ – مواد شیمیایی : (قوی ترین و بهترین آن استیک اسید بعد گل گوگرد است. ولی استفاده از آنها دو سه تا مشکل دارد.
اول اینکه خریدنش در بعضی شهرها و استانها سخت است درواقع پیدا کردن فروشگاه مواد شیمیایی کار مشکلی است.
دوم اینکه استفاده از آنها ممکن است سمی و خطرناک باشد. ولی کلا از هر چی استفاده می کنیم باید بدونیم که بقایای سمی داخل قاب ها نداشته باشد و برای زنبورا هم سمی نباشد.)
۴ – یه سری روش های دیگر مثل استفاده از اشعه ماورای بنفش و اتیلن اکسید و … هست که در کتاب ها هم نوشته است ولی فعلا برای خیلی از زنبورداران عملی نیست.
روش های استفاده از گرما برای ضدعفونی
روش استفاده از گرما برای ضدعفونی کندو و قاب:
۱ – چند تا چوب را آتش می زنیم.
۲ – وقتی خوب گر گرفت ، آتش را خاموش می کنیم. تا تبدیل به یک توده ذغال سوزان و قرمز بشود.
۳ – ذغال داغ و قرمز رو به اندازه سطح داخل کندو پهن می کنیم و شکل می دهیم.
۴ – کندوها را وارونه روی توده ذغال می گذاریم ، درب کندو ها را هم به همین شکل روی ذغال می گذاریم.
۵ – کندوها را آنقدر روی ذغال می گذاریم تا بدنه داخلی آنها خیلی داغ بشود و نتوان به آن دست زد. البته باید حواسمان باشد تا بدنه ها رو نسوزانیم.

نکته ۱ : کندوهایی که در آنها زنبور نبوده است نیازی به ضدعفونی ندارند.
نکته ۲ : این روش استفاده از شعله افکن بهتر است. چون بدنه ها تا عمق شان داغ می شوند و داخل کندو هم نمی سوزد.
نکته ۳ : می توانیم قبل گذاشتن کندو روی ذغال، تمام مومها و بره موم ها را بتراشیم.
نکته ۴ : بعضی ها قبل از گذاشتن کندو روی ذغال،داخل آن را کاملا خیس می کنند که ایرادی ندارد. البته این کار باعث میشود که بدنه رو به توان بیشتر روی گرما نگه داشت.
نکته ۵ : در آخر کار همه ابزارهای فلزی را در یک حلب یا یک ظرف می گذاریم و روی ذغال داغ قرار می دهیم.
اسید استیک
اسید استیک یا جوهر سرکه یکی از مواد شیمیایی است که با غلظت ۹۵درصد بصورت تجاری به فروش میرسد.
در خیلی از نقاط دنیا از آن برای ضدعفونی کندو و قاب استفاده می کنند.
اسید استیک آزمایشگاهی تفاوت قیمت زیادی با صنعتی آن ندارد، و بهتر است از آزمایشگاهی استفاده بشود.
مزایای اسید استیک
مزایای استفاده از استیک اسید:
۱ – اسپورهای نوزما و لوک اروپایی و بیماری آمیبی را از بین می برد.
۲ – در غلظت زیاد بید های موم خوار را می کشد. و تا حدی آنها را کنترل می کند. معمولا روی حالت تخم و شفیره (پیله) این بیدها اثر مطلوبی ندارند. برای جلوگیری از رشد موم خوار می توان از اسید فرمیک استفاده کرد.
۳ – استفاده از آن ساده است.
۴ – ارزان و موثر است.
۵ – قارچ های روی موم را تا حدی از بین می برد به عبارت دیگر جلوی رشد قارچ ها را تا حد زیادی می گیرد.
معایب استفاده از اسید استیک
معایب استفاده از استیک اسید:
۱ – کمی خطرناک است. همچنین باید از دست و چشم و … محافظت کنیم.
۲ – داخل عسل سرباز ممکن است بقایا بگذارد. بعضی وقت ها از بو گرفتن عسل و کمی ترش شدن آن خبر می آید.
۳ – یه چیز های دیگر به جز خود اسید لازم است (کیسه پلاستیکی بزرگ – کوچک)
۴ – اسپور لوک آمریکایی را از بین نمی برد.
۵ – اسید استیک مایع برای زنبوران خیلی خطرناک است. از دوز خیلی کم آن می توان در شربت استفاده کرد، اما شما این کار را نکنید، همان سرکه سیب یا آسسول پلاس مطمئن تر می باشد.
۶ – بعد از استفاده از اسید نمی توان شانه ها را مستقیما استفاده کرد.اسید استیک را فروشنده های مواد شیمیایی و داروخانه های دامپزشکی و لوازم دامپروری می فروشند.