بدن ماهی همچون سایر موجودات زنده دارای ساختمان و نوعی منحصر بفرد میباشد. این ساختمان در هنگام مقابله با بیماری نقشی خاص ایفا میکند.
چگونگی مدیریت ماهی
آگاهی از اکثر ترفندهای مدیریتی جهت درک تاریخچه ماهی به علاوه تشخیص بیماری از اهمیت شایانی برخوردار است.
درک تکنیکهای درمانی ، راهکارهای افزایش سطح کیفیت منابع آبی ، شیوه ی قرنطینه ماهی ها به دلایل مختلف و تقویت سیستم ایمنی بدن ماهی بطور صحیح میتواند در افزایش ایمن سازی ، حفظ بقای عمر و در کل عملکردهای طبیعی ساختمان بدن ماهی تاثیر زیادی اعمال کند.
نحوه عملکرد ساختمان بدن ماهی
ماهی ها جزو موجودات زنده گرمایی میباشند ، بنابراین بطور حدودی تمامی اعمال فیزیولوژیکی(عملکرد سلول ها بافت ها اندام ها) آن ها بستگی به بازه ی دمایی آب محیط دارد.
ساختار کلیه ماهی های مختلف ، متفاوت است. اما در کل نواحی جلویی آن بطور معمول در جلوی مثانه قرار دارد. و نواحی انتهایی آن به در قسمت پشتی لایه صفاق شکم قرار دارد.
کلیه محل قرارگیری بافت های خونساز به علاوه غدد درون ریز میباشد. بافت خونساز در نواحی جلویی کلیه و غدد درون ریز در نواحی انتهایی کلیه قرار میگیرد.
دقت کنید ، دفع یون های (۲) ظرفیتی توسط کلیه و دفع یون های (۱) ظرفیتی از طریق آبشش های ماهی صورت میگیرد. بنابراین بروز ضایعات و زخم در کلیه و آبشش امکان دارد بطور قطع سبب اختلال در عملکرد طبیعی تنفس ، دفع به علاوه متعادل سازی میان مایعات گردد.

ساختمان مثانه ی شنا در بدن ماهی
مثانه ی شنا در ماهی های استخوانی سبب تنظیم سازی شناوری بدن این جاندار آبزی میگردد.
این ساختمان در تولید صوت بدن ماهی بطور تقریبی تاثیرگذار است.
ماهی هایی به عنوان فیزوستوموس برخوردار از مجرایی ارتباطی میان مثانه ی شنا و سیستم گوارشی میباشند.
اما ماهی هایی که فاقد این ارتباط میان مثانه ی شنا و سیستم گوارشی میباشند ، به عنوان فیزوکلیستوس شناخته میشوند.

دفاع ساختمان منحصربفرد بدن ماهی در برابر بیماری
افزایش دمای آب سبب همیاری به جانداران آبزی علی الخصوص ماهی به منظور تولید آنتی بادی توسط ساختمان مخصوص بدن در طی عفونت و پس از انجام واکسیناسیون در هنگام تکثیر سریع عوامل بیماری زا میگردد.
البته دقت کنید ، دمای مناسب جهت ساخت آنتی بادی گونه های متفاوت ماهی(گرمآبی ، معتدل ، سرمآبی) مختلف است.
افزایش حاد دمای منابع آبی اطراف ماهی سبب مهارسازی تولید و مهار آنتی بادی بدن ماهی میگردد.
از انواع این آنتی بادی ها میتوان به لنفوسیت(T)(نوعی گلبول سفیدخون) اشاره کرد. این نوع آنتی بادی سبب ایمن سازی و تقویت سیستم ایمنی بدن ماهی در مقابل عوامل بیماری زا و بیماری های مختلف میگردد. محل تولید آنتی بادی ها در مخاط بافت پوششی و سیستم گوارشی بدن ماهی میباشد.
دقت کنید ، بطور طبیعی سیستم ایمنی بدن ماهی های جوان نسبت به ماهی های مسن تر قویتر میباشند.

نحوه تشخیص بیماری های مختلف آبزیان
دقت کنید ، تشخیص برخی از بیماری ها در جانداران آبزی پرورشی نیازمند دسترسی به تاریخچه چرخه زیستی آن است.
این تاریخچه شامل تعداد گونه های تلف شده ، مزمن بودن ناهنجاری ، تفصیل چگونگی ساختمان مراقبت از بدن ماهی ها به علاوه بیان میزان حجم آب ، نوع داروهای درمانی و چگونگی طراحی سیستم است.
دامپزشک احتمال دارد جهت تشخیص دقیق از پرورش دهندگان درخواست کند که چند عدد از ماهی ها را به کلینیک درمانی بیاورند. در اینصورت پرورش دهندگان بایستی اقدام به آوردن ماهی های برخوردار از علائم بیماری کنند.